G E S C H I E D E N I S

 

Het ontstaan van ´Die Original Fenntaler Musikanten´.De aanleiding

In oktober 2001 vonden de tweede Europese Kampioenschappen voor blaaskapellen plaats in theater ´De Lampegiet` te Veenendaal.
Onder de toehoorders bevonden zich enkele muzikanten van een Veenendaalse muziekvereniging en hun dirigent, allen fervente liefhebbers van de Böhmische en Mährische blaasmuziek.

De oprichting

Tijdens de pauze van de laatste wedstrijddag vatten zij het ambitieuze plan op om zelf een kapel samen te stellen en daarmee in 2002 aan de Europese Kampioenschappen deel te nemen. De weken die volgenden werd er door de initiatiefnemers intensief rondgevraagd  wie er bereidt waren om mee te gaan naar het Oostenrijkse Schladming. Daar zouden in het eerste weekeinde van juli de derde Europese Kampioenschappen  plaatsvinden. Uiteindelijk hadden zij rond de jaarwisseling een min of meer complete bezetting bij elkaar. Deze bestond uit muzikanten van een Veenendaalse- en een Edese muziekvereniging.

De  repetitie

Tijdens de eerste repetitie op 23 februari 2002 werd al meteen duidelijk dat het muzikale niveau van dit gelegenheidsensemble bijzonder hoog zou kunnen worden. Daarom werd er voor de Europese Kampioenschappen hoog ingezet en besloot men deel te nemen in de Topklasse; de hoogste afdeling voor amateurkapellen. 

De naam

Alvorens naar Oostenrijk af te reizen moesten er nog wel een aantal praktische zaken worden geregeld. Zo moesten natuurlijk de te spelen stukken worden aangeschaft, maar er moest ook nog een naam voor de kapel bedacht worden. Hiervoor heeft men Veenendaal vrij in het duits vertaald naar ´Fenntal´ (fenn is noordduits voor veen). Zo ontstonden ´Die Original Fenntaler Musikanten`.

Het uniform

Ook moest er nog een uniform geregeld worden. Na wat rondvragen konden we prachtige donderrode vestjes in bruikleen krijgen. Samen met een zwarte pantalon en een wit overhemd zaten we er keurig bij op zaterdag 4 juli om 15.00 uur in een bloedhete Tauernhalle in Schladming.

Het programma

Ons programma bestond uit 4 polka´s en een mars, met als uitsmijter de virtuoze polka ´Mährische Freunde´ van M.Prozchazka. Dit alles werd beoordeeld door een internationale jury bestaande uit de heren Freek Mestrini (NL), Franz Watz (D), Adam Hudec(CZ) en Klaus Rappl(A). Ondanks de hitte hebben we gespeeld voor wat we waard waren en was het voor ons allen een onvergetelijke ervaring.

De prijsuitreiking

Op zondag 5 juli vond in het nabijgelegen Ramsau de slotmanifestatie en prijsuitreiking plaats. Tot onze grote verrassing werd onze kapel door de organisatie uitgenodigd om samen mee een Tsjechisch ensemble dit grote feest muzikaal op te luisteren. Om 14.00 uur werd de uitslag bekend gemaakt. Toen bleek dat wij met 90,88 punten, totaal onverwachts, de derde plaats in de Topklasse hadden behaald. In het totaalklassement (met 27 deelnemers) waren we zelfs op de vijfde plaats geëindigd. Na afloop van de prijsuitreiking hebben we allemaal onze bladmuziek en de geleende vestjes weer ingeleverd en dat was het einde van ´Die Original Fenntaler Muzikanten´

De deelname

Eenmaal terug in Holland kwamen we steeds meer tot de conclusie dat het wel erg jammer was om met zo´n goede kapel niet verder te gaan. Daarom besloten we om met ongeveer hetzelfde programma ook deel te nemen aan het Internationale Blaaskapellenconcours in het Groningse Muntendam. En dat het goede resultaat in Schladming geen toevalstreffer was bleek toen we hier met 92,17 punten zelfs de winnaar van het gehele concours werden.

De doorstart

Hierna kwam alles in een stroomversnelling. In overleg met alle muzikanten hebben we besloten om ´Die Original Fenntaler Musikanten´ voort te laten bestaan, maar dan op projectbasis. D.w.z. dat we alleen repeteren als er een aanvraag voor een optreden is. En zo heeft Nederland er weer een Egerländerkapel in de Supertopklasse bij!

 


<< terug / zurück